četvrtak, 10. studenoga 2011.

Kaša od papira


Netko će je nazvati i pulpa, netko drugi masa, treći smjesa, u svakom slučaju, radi se o još jednom načinu recikliranja papira. S ovom smjesom možete napraviti gotovo sve što možete napraviti s ostalim masama za modeliranje. Obzirom da sve što je potrebno sigurno već imate kod kuće, zašto ne biste probali?
Od pribora nam je potrebno slijedeće:
dublja posuda, cjedilo, štapni mikser (može i blender, ali bojim se da ćete u tom slučaju zamrziti čitavu priču)


Potreban materijal: samo bijelo ljepilo, voda i stare novine (ili kartoni od jaja ili drugi i treći sloj salvete kojeg najvjerojatnije bacate)


1. Novine natrgajte na sitne komadiće i prelijte vodom i sve zaboravite na nekoliko sati, odnosno dok se novine ne počnu raspadati na dodir. (može i preko noći). Želite li ubrzati proces, koristite vruću vodu.
2. Sada prvo sve zajedno malo muljajte rukama (ovaj korak nije neophodan, ali želi li itko propustiti priliku biti dijete?) i nakon pranja ruku - zgrabite štapni mikser i zamuljajte sav papir u kašu.3. Dobivenu smjesu stavite u cijedilo da se dobro ocijedi.


4. Dodajte bijelo ljepilo i sve izmješajte. Količinu ljepila odredite odokativno, konzistencija smjese treba biti kao glina.


Dobili ste papirnatu kašu. Možete ju još dodatno obraditi štapnim mikserom.
5. Sada ako želite možete dodati neku boju, ili ćete bojati tek kad se napravljeni predmeti osuše - kako god to vi želite. Ova masa može trajati nekoliko dana ako ju čuvate u frižideru, u zatvorenoj posudi.

 Kako koristiti papirnatu kašu? Voljela bih čuti vaša iskustva, a nekoliko prijedloga bit će u idućem postu.

Broj komentara: 9:

 1. Odlično! Napravila sam jedan privjesak od papirne kaše, pokazat ću ga jednom...Zbog tvog posta mi se sad rade ukrasi božični od papirne kaše :D
  Hvala ti!

  Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 2. E ovaj postupak sam tražila već dugo, hvala draga moja :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Mislim da sam upravo pronašla novu igračku!!! Idem potopiti papiriće....

  OdgovoriIzbriši
 4. Jako dobro, a ja sam čekala tvoju kreaciju na kraju, hm? sad moram ići miksat pa da nešto smislim, vrijedi pokušati

  OdgovoriIzbriši
 5. Super ideja! Veliki pozdrav!:)

  OdgovoriIzbriši
 6. Baš mi je drago da ima onih koji su već isprobali tu tehnika, ali i onih koje imaju volju i to su si zadale kao jedan od budućih projekata...
  Jadranka, da, možda je malo nemarno od mene da nisam stavila bar jednu sliku finalnog proizvoda. Vodit ću računa da se tako nešto ne ponovi, a nadam se da će slijedeći post biti dovoljan za ispravak ovog propusta...S druge strane, jedva čekam vidjeti vaše uratke...

  OdgovoriIzbriši
 7. Nisam radila kašu a ni s kašom. Izgleda izazovno i šteta da nisi pokazala bar jedan svoj uradak....čekam sljedeći post...
  Hvala na posjetu...
  Pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
 8. Odličan recept. Vjerujem da se mogu napraviti kuglice koje bih koristila kao glave figurica (umjesto kupovnih) :)

  OdgovoriIzbriši
 9. Hvala! Ovime je puno lakše raditi nego od ičeg drugog. Soba mi je puna stvari od tog papira!

  OdgovoriIzbriši