ponedjeljak, 17. listopada 2011.

Tutorijal: Kako složiti čipku, organdij i ostale tkanine? Ili: reciklirajmo karton!








U našem kreativnom radu koristimo brdo različitih materijala  i nekad je pravi izazov imati sve uredno i pregledno i u svakom trenutku znati gdje je što. 

Kako onda organizirati tkanine?
Prvo što možemo napraviti  jest da ih podijelimo po vrstama (npr. organdij, čipka, jeans, koža, lan, vuneni štof),ovisno o tome čime raspolažemo, te da osiguramo kutiju, ladicu ili kakav drugi kontejner za odlaganje istih. Naravno, ukoliko nemamo takvu zalihu da jednom vrstom ispunimo kontejner, možemo se odlučiti i za kombinaciju i npr. čipku i organdij složiti zajedno.
Pa evo moje zalihe čipke, a evo i plastičnog kontejnera u koji to sve treba složiti:















Dakle, svu čipku strpamo u raspoloživi kontejner, i stvar je gotova!




Ma neeee! Iako se sve to može pogurati da stane, ipak, niti je uredno, niti vidimo što imamo, a još će se sve i zgužvat. Može to puno bolje!
Pripremimo svoju "kolekciju" sačuvanih kartona. Najbolje od keksa, kave ili čokolade jer su isti dovoljno čvrsti i dovoljno tanki pa ne zauzimaju puno mjesta.


 Izmjerimo unutarnje dimenzije svoje ladice, kutije, kontejnera (visinu i širinu) i izrežemo iz kartona 2-3 cm uže i kraće. Npr. dimenzije mog kontejnera su 25 širina i 18 visina. Izrezala sam karton širine 23 cm i visine 15 cm. Kartone možete pripremiti unaprijed i staviti u kontejner po čijim je diminzijama napravljen.




Materijal složite na stol, tako da je "živi kraj" (industrijski rub) okrenut prema vama. Na rub tekstila stavite karton i to dimenziju visine. U ovom slučaju to je strana od 15 cm. Sada presavijte tekstil zajedno sa kartonom preko drugog ruba kartona i preklapajte dok ne dođete do kraja.

 Dobili ste dugu tkaninu širine cca 23 cm. Pažljivo izvucite karton.
 Sada okrenite uski rub tkanine prema sebi, na rub tkanine stavite karton i ponovo presavijajte dok ne dođete do kraja. Ovaj put karton ne vadite van.

Karton sa tkaninom složite u kontejner ili ladicu, jedno do drugoga:

Puuuno bolje od prve verzije, zar ne?
Laganiji materijali (kao što je čipka ili organdij) ne mogu čvrsto stajati bez kartona, pa zbog toga karton ne izvlačimo nego za slaganje drugog materijala koristite drugi karton.
Ukoliko se radi o punijim tkaninama, karton možete izvaditi i koristiti za slaganje slijedećeg materijala, jer je puniji materijal dovoljno čvrst i može uredno stajati u kontejneru ili ladici.  Isti sistem može se koristiti kod slaganja rublja, posteljine i sl.

Sad kad ste sve uredno složili, zaslužujete nagradu! Svratite zato do drage nam  Ane
- umjetnice s perlicama i vidite kakve poklone nam je pripremila u giweaway-u povodom 100tog posta.



4 komentara:

  1. odličan post! ja nemam takvih problema sa tkaninama ali imam vrpce poslozene u kutiju koja već ima pregrade(ona za nakit) pa uvjek vidim koliko i čega imam :)

    OdgovoriIzbriši
  2. prekrasan i veoma koristan post, ide u moj bookmark :) :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma trebalo se ovoga dosjetiti!! Bravo za idejicu, baš zgodna stvar za slaganje, sve izgleda pregledno i uredno:))

    OdgovoriIzbriši
  4. O pa ovo sada izgleda bajno!Odlično!
    A kod mene je tako samo 1.dan,a onda ubrzo sve po starom :(

    OdgovoriIzbriši