subota, 9. srpnja 2011.

Negativna promidžba!?


Prije par dana stavila sam na jednu web-stranicu nekoliko slika svojih torbica. Iznenadila sam se kad me kontaktirala jedna gospođa i rekla da je dobila informaciju da kopiram njene torbice rađene s drvom i da su ona i suprug dizajnirali te torbice, te da su iste zaštićene!?  ŠOK!
Kao i većina ljudi, imam hrpu obveza i nemam dovoljno vremena da napravim sve ono što sama zamislim i zaželim, a sad još da se bavim kopiranjem tuđeg? Ne pada mi napamet!
Istina je, međutim, da inspiraciju pronalazim na različitim mjestima. Tako je moja inspiracija za prvu torbu s drvenim dnom koju sam napravila, došla od izuzetne dizajnerice Enid Collins.  Iako ne mislim da sam je kopirala, istina je da sam iskoristila ideju koju sam vidjela na njenim uracima, a koja i ne mora nužno biti njena. Naravno, suprug mi je pomogao u realizaciji, jer ipak je on u našoj kući „drveni majstor“.
Nakon toga smišljali smo dalje:  može li se drvo staviti na prednju ili zadnju stranu…, možda na bočnice…..koji  bi sve oblik mogle imati? Tako je nastala prva šesterokutna torba. Kod učvršćivanja materijala za drvo koristimo ukrasne čavliće. Tako se naime radi tapicirani namještaj, pa ako vrijedi za namještaj, zašto ne bi vrijedilo i za torbice?  Valjkastu torbicu imala sam još kao dijete, zato me taj oblik nije isprva privlačio, jer mi je u mislima uvijek bio nekako djetinjast. Predomislila sam se kad sam vidjela sliku jedne valjkaste torbice u nekom časopisu. Svidjela mi se, pa smo napravili i takvu torbicu.  I sada, nakon svega, ja sam nekog kopirala???  Naravno, slažem se da ukoliko je netko  zaštitio svoj  originalni autorski rad, to svakako treba poštivati, ne samo zbog zakona, nego i zbog vlastitog integriteta. 

Znate li kako kažu da je negativan komentar uvijek i skriveni kompliment?  I kako je negativna promidžba ipak – promidžba? E, pa ja sam se uvjerila u to.  Naime, „sporna“ torbica je u samo 24 sata postigla više od 300 klikova!!!!

Ipak, ne pišem ovaj post zato da nastavim sa polemikama , već iz drugih razloga. Kao prvo, zbog toga da si olakšam dušu, jer mi se eto dogodilo da se oko nečeg što mi pričinjava radost i zadovoljstvo, nakratko stvorila neka negativna energija koju želim nadići. Kao drugo, nametnula  su mi se neka pitanja na koja bih voljela čuti vaše odgovore:
Gdje sve, i na koji način pronalazite inspiraciju? Kada je nešto inspiracija, a kada je kopiranje? Pod kojim uvjetima nešto imamo pravo smatrati  svojim „izumom“ i polagati isključivo pravo na to?  Može li više osoba, u različitim uvjetima,  krenuti istim smjerom i napraviti nešto slično i može li se onda neku od njih smatrati plagijatorom? Kako gledate na autora koji Vas svojim uratkom podsjeti na nekog drugog autora? Što smatrate autorskim pravom i nastojite li ga uvijek poštivati ?

Broj komentara: 5:

  1. po meni, cijeli proces stvaranja, od same ideje koju polako realiziramo u stvarnost, pa cijeli taj proces koji nas može odvesti u cijeli labirint različitih smjerova, sve je to ogromno zadovoljstvo i samoostvarenje, jer stvarajući nešto, u sebi njegujemo onu božansku crtu i radimo na sebi, ja mislim da je najbitniji proces, rezultati su tu samo da svjedoče tvom vlastitom samoostvarivanju, a što su ljepši, to su ti i draži. Ja osobno imam cijelu mapu sa slikicama radova koji me inspiriraju, namjeravam sve isprobati, u svemu uživati, a neću nikog kopirati, samo ću uzeti startnu ideju i mene već mašta prenese krilima u neke nove dimenzije :) :)


    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf,poznate dileme.Sve napisano,podržavam 100%.
    Ja idem raditi kada dobijem ideju,ali ta ideja je što drugo nego rezultat pretraživanja weba.Kad se U mojoj glavi brdo informacija poklopi na "moj" način krenem u realizaciju.I što se može dogoditi?Ili da je gotovo identično nečemu ili totalno drugačije.Meni je nezamislivo da netko danas može tvrditi da si ga iskopirao,prije bih rekla inspirirao.

    Znam jedan slučaj gdje je jedna osoba zaštitila "svoj" proizvod,a on se prije no što ga je ona uopće izrađivala,izrađivao 10 god.Zaštita autorskih prava je mislim za identični proizvod,ali ako dodaš jednu mašnu ili ijedan detalj drugačiji,to je "drugi" proizvod,i nema kršenja prava!

    Iako čovjeka štrecne takav pristup,nemoj odustati,jer ono što ti tadiš,radiš ti onako kako si zamislila i bila inspirirana.

    OdgovoriIzbriši
  3. hm, uvijek osjetljivo pitanje, slažem se s Tatjanom, svi smo "osjetljivi" kada su naši radovi u pitanju, ja sam iskreno povodljiva za tim da napravim nešto što drugi nisu, zato i volim unikate, ali uvijek će se naći neki "komad" koji će sličiti/naličiti, mislim da je bitno ostati svoj, tj. imati neki svoj poznati "potpis"...

    OdgovoriIzbriši
  4. Neka te ne zamaraju lažne objede. Smisao kreativnosti i jeste podijeliti svoje ideje sa drugima a ne ih ljubomorno čuvati za sebe.

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka reklama je dobra, pa bila ona i negativna. Šta se tiče "kopiranja" ne brini, pa svi mi praktički dio nečega kopiramo, surfajući naletimo na mnoštvo ideja i jednostavno desi se onaj "klik" kada te neki detalj potakne i inspirira na izradu nekog svog rada koji je praktički unikatan tvoj rad.

    OdgovoriIzbriši