srijeda, 25. svibnja 2011.

Cvijeta I miriše bazga……


 pa je vrijeme da se podsjetimo na sigurno svima dobro poznati recept za


“Sirup od bazge”


30 bazginih cvijetova
3 litre vode
40gr limunske kiseline
2 kg šećera

Vodu prokuhati i ohladiti. Dodati cvjetove  bazge i pustiti da odstoji u frižideru 48 sati. Procijediti, dodati šećer i miješati dok se šećer ne rastopi. Boce puniti do vrha i dobro zatvoriti.

Ili zdravija verzija (pogodna I za dijabetičare):

Šećer zamijenite sa nešto manjom količinom fruktoze, a limunsku kiselinu sa iscijeđenim sokom od limuna. U tom slučaju nalijte sirup u plastične boce (ne do vrha!) i stavite u škrinju jer nema konzervansa.

4 komentara:

  1. evo i mene da ti zaželim dobrodošlicu:))).....
    ne mogu vjerovati,upravo sam s mamom razgovarala o ovom receptu:))))......ona koristi potpuno isti recept......
    a ja moram biti iskrena i reći da ne volim sok od baze ali jako volim čaj od baze:))).....

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavala sam taj sok kad sam bila mala, a sad ga već dugo nisam pila... možda bi ga trebala probat napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam sirup od bazge, ali ne znam, prošle godine kad ga je mama radila nije joj dobro uspio (vrlo brzo se pokvario) i rekla je da ga više ne želi raditi. Ne preostaje mi drugo nego da se sama okušam u izradi omiljenog mi soka.. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao i Mare, i ja više volim čaj, ali obzirom da je postupak vrlo jednostavan bilo bi šteta ne napraviti i sok.

    OdgovoriIzbriši