30 bazginih cvijetova
3 litre vode
40gr limunske kiseline
2 kg šećera
Vodu prokuhati i ohladiti. Dodati cvjetove bazge i pustiti da odstoji u frižideru 48 sati. Procijediti, dodati šećer i miješati dok se šećer ne rastopi. Boce puniti do vrha i dobro zatvoriti.
Ili zdravija verzija (pogodna I za dijabetičare):
Šećer zamijenite sa nešto manjom količinom fruktoze, a limunsku kiselinu sa iscijeđenim sokom od limuna. U tom slučaju nalijte sirup u plastične boce (ne do vrha!) i stavite u škrinju jer nema konzervansa.
evo i mene da ti zaželim dobrodošlicu:))).....
OdgovoriIzbrišine mogu vjerovati,upravo sam s mamom razgovarala o ovom receptu:))))......ona koristi potpuno isti recept......
a ja moram biti iskrena i reći da ne volim sok od baze ali jako volim čaj od baze:))).....
obožavala sam taj sok kad sam bila mala, a sad ga već dugo nisam pila... možda bi ga trebala probat napraviti :)
OdgovoriIzbrišiObožavam sirup od bazge, ali ne znam, prošle godine kad ga je mama radila nije joj dobro uspio (vrlo brzo se pokvario) i rekla je da ga više ne želi raditi. Ne preostaje mi drugo nego da se sama okušam u izradi omiljenog mi soka.. :)
OdgovoriIzbrišiKao i Mare, i ja više volim čaj, ali obzirom da je postupak vrlo jednostavan bilo bi šteta ne napraviti i sok.
OdgovoriIzbriši