srijeda, 25. svibnja 2011.

Cvijeta I miriše bazga……


 pa je vrijeme da se podsjetimo na sigurno svima dobro poznati recept za


“Sirup od bazge”


30 bazginih cvijetova
3 litre vode
40gr limunske kiseline
2 kg šećera

Vodu prokuhati i ohladiti. Dodati cvjetove  bazge i pustiti da odstoji u frižideru 48 sati. Procijediti, dodati šećer i miješati dok se šećer ne rastopi. Boce puniti do vrha i dobro zatvoriti.

Ili zdravija verzija (pogodna I za dijabetičare):

Šećer zamijenite sa nešto manjom količinom fruktoze, a limunsku kiselinu sa iscijeđenim sokom od limuna. U tom slučaju nalijte sirup u plastične boce (ne do vrha!) i stavite u škrinju jer nema konzervansa.

utorak, 24. svibnja 2011.

Kratka povijest papier-mâché-a

Egipat
U drevnom Egiptu sarkofazi i mrtvačke maske često su izrađivani od slojeva papirusa i lana premazanih žbukom.
Srednji i Daleki Istok
U Perziji i Kašmiru papier-mâché je korišten za izradu malih obojenih kutijica, pladnjeva i kovčega.
U Japanu i Indiji papier-mâché je korišten i za izradu ukrasa kojima se ukrašavalo oružje i štitove.
Europa
Od otprilike 1725. papier-mâché počeo se u Europi javljati u arhitekturi kao jeftina alternativa za na sličan način obrađenu žbuku ili izrezbareno drvo. Godine 1772. Henry Clay iz Birminghama, Engleska, patentirao je postupak  obrade  listova papira lanenim uljem kako bi dobio vodonepropusne ploče. Njih se, između ostalog,  koristilo za izradu vrata na kočijama.
Godine 1800. Irac Isaac Weld iz County Cork-a sagradio je od papier-mâchéa brod!

Ulogu koju je u prošlosti imao papier-mâché u današnje vrijeme preuzele su plastične mase, pa papier-mâché više nema komercijalnu vrijednost.

ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

Predstavljamo se

Handmade torbice u papier-mache tehnici, nakit od stakla i kristala, broševi od tekstila…..ipak, slika govori tisuću riječi, pa pogledajte…. (Više toga na stranici torbica Cesarica na Facebooku)
                         

Zahvala

Najlakše bi bilo reći: „Hvala svima“, ali ovo je ipak prilika da se spomenu  bar neki prema kojima osjećamo posebnu zahvalnost.
Hvala prije svega  prijateljima. Onima koji potiču stvaralaštvo, koji ohrabruju na daljnji rad, koji konstruktivnim komentarima pomažu da napredujemo.
Hvala i članovima obitelji koji ponekad u ime umjetničkog stvaralaštva pregrme neki mali nered ili nerad, koji pomažu i uskaču kad god mogu i koju su uvijek tu.
Hvala najvećem od svih kreatora – Stvoritelju, koji  je stvorivši nas „na svoju sliku i priliku“ dio svoje osobnosti prenio na nas i dao nam prekrasne darove: slobodu, maštu, kreativnost. .. i sve ono bez čega bi se moglo živjeti, ali što svakako život čini ljepšim.
I na kraju, hvala dragoj Marini, koja nesebično dijeli svoje znanje i koja me  drži za ruku dok radim svoje prve blogerske korake.